Archiv

Groeikansen door Duitse Energiewende en "Industrie 4.0"

Groeikansen door Duitse Energiewende en “Industrie 4.0”

 

Kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie en moderne industriële ketensamenwerking biedt de komende jaren enorme groeikansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland. Ontwikkelingen als de Energiewende en de overgang naar ‘Industrie 4.0’ zijn hiervoor de reden. Nederlandse metaal, rubber- en kunststofproducenten kunnen hun afzet in Duitsland de komende tien jaar verdubbelen, stelt het ING Economisch Bureau in een rapport over de Duitse maakindustrie en de positie van Nederland, dat in april op de internationale industriebeurs Hannover Messe werd uitgereikt aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

 
“De omzet van de Duitse auto-industrie, elektrotechnische industrie en machinebouw groeit in 2014 naar schatting tot € 800 miljard en zal dit decennium verder groeien”, aldus  ING. “De rol van Nederlandse toeleveranciers is hierin nog te beperkt. Nederlandse metaal, rubber- en kunststofleveranciers exporteerden vorig jaar voor € 6,0 miljard naar Duitsland. Met extra focus en inspanningen kan dit de komende tien jaar verdubbelen.”
 
Daarnaast bieden twee grote ontwikkelingen in Duitsland specifieke kansen voor de Nederlandse maakindustrie. Zo heeft Duitsland voor de zogeheten Energiewende ambitieuze doelstellingen geformuleerd, zoals 80% tot 95% minder uitstoot van broeikasgassen en een stijging van de energie-efficiency met 50% in 2050. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in de maakindustrie met expertise op het gebied van energieopwekking (wind, zon), energiezuinige machines en ook de energie-infrastructuur.
 
Een tweede belangrijke ontwikkeling is Industrie 4.0, wat staat voor een nieuwe manier van produceren waarbij de productiviteit wordt verbeterd via ‘smart factories’ met intelligente, efficiënte en foutloze processen. ”De Nederlandse hightech-industrie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van ketensamenwerking, via het model van open innovatie”, aldus het ING-rapport. “De Duitse industrie kan hier ook baat bij hebben om leidend te blijven in de wereld.” 
 
De Nederlandse is gefocused op de deelstaat Noordrijn-Westfalen; 45% van de export naar Duitsland gaat naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. In deze branches zijn de zuidelijke regio’s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen, met een grotere machinebouw dan Beieren blijven daarom regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers.
 
(Bron: ING)
 

Kontaktieren Sie uns

Niederländisch-Deutscher Businessclub Kleve

Siemensstraße 31
D-47533 Kleve

Fon: +49 (0)2821/ 77 57 0
Fax: +49 (0)2821/ 77 57 75
E-Mail: businessclub@denis.org