Archiv

Hubert Bruls: Samenwerken is prima, maar het moet wel "Sinn machen"

 

Hubert Bruls: Samenwerken is prima, maar het moet wel “Sinn machen”

 

Tijdens de Jour Fix van 3 juni jl. gaf Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, zijn visie over grensoverschrijdende samenwerking in de euregio. Hier volgt een beknopte versie van zijn betoog:

“De toekomst van steden als Kleve en Nijmegen en andere dorpen en steden hier in het hart van Europa is definitief Europees, daar kan geen misverstand over bestaan. En iedereen die wat anders roept, zij het in Den Haag of Berlijn, heeft het gewoon niet begrepen. Nijmegen maakt deel uit van een Europees netwerk, een stad van 166.000 inwoners, een kennislocatie met een top universiteit en een hogeschool. 

Maar daarnaast zijn wij ook nog eens een stad aan de grens. En werken natuurlijk ook samen met onze buren. Hierbij kent grensoverschrijdende samenwerking een aantal specifieke uitdagingen; als alles gemakkelijk zou gaan waren veel zaken al lang geregeld. 

Allereerst ben ik van mening dat wij als bestuurders niet zo veel energie moeten steken in allerlei moeilijke wetgevingsprocedures, maar aan de mensen aan beide zijden duidelijk moeten maken, wat iets oplevert, ‘was es bringt’, als je grensoverschrijdend denkt en handelt. Euregionale samenwerking tussen gemeentes lukt het best, als je zo veel mogelijk burgers betrekt bij het implementeren van concrete projecten. Bedrijven die bij elkaar over de vloer komen om te investeren en fotoclubs die samen exposities organiseren spreken de mensen meer aan dan debatten over EU-begrotingen, hoe belangrijk die ook mogen zijn.  

We moeten eindelijk eens vaart maken met een visie over wat een euregio nou eigenlijk is. Ik persoonlijk beschouw de omvang van onze huidige euregio nogal kritisch. Hierbij heb ik het niet over leden als Kleve, Kranenburg en Nijmegen; die vormen het kerngebied van de euregio. Maar als je aan de rand van de Veluwe of bijvoorbeeld in Duisburg zit, dan zal menigeen zich afvragen: ‘was bringt mir das?’ Wat heb je met elkaar? Grensgemeenten hebben een band met elkaar, maar als er 100 kilometer tussen liggen, mag je toch best de vraag stellen. Wat hebben we aan elkaar?

Bijna de helft van Nederland kan intussen meedoen aan Interreg-programma’s. U kunt mij veel wijsmaken, maar dat de helft van Nederland compleet op Duitsland gefocusseerd zou zijn, verwijs ik in het rijk der fabelen. Dit heeft natuurlijk alles met subsidiegeld te maken. We moeten gewoon veel kritischer kijken naar wat precies de kern van een euregio is.  Samenwerken is prima, maar het moet wel "Sinn machen". 

 

 

                                                                

 

                                       

 

 

Kontaktieren Sie uns

Niederländisch-Deutscher Businessclub Kleve

Siemensstraße 31
D-47533 Kleve

Fon: +49 (0)2821/ 77 57 0
Fax: +49 (0)2821/ 77 57 75
E-Mail: businessclub@denis.org